ສະຫງວນລິຂະສິດ © ສະຖານີ ວິທະຍຸກະຈາຍສຽງແຫ່ງຊາດລາວ

ວິທະຍຸກະຈາຍສຽງແຫ່ງຊາດລາວ

Lao National Radio

   ຕັ້ງໜ້າຜັນຂະຫຍາຍມະຕິກອງປະຊຸມໃຫຍ່ ຄັ້ງທີ XI ຂອງພັກ ເຂົ້າສູ່ຊີວິດຕົວຈິງ

ຄຸນປະໂຫຍດຂອງດອກດາວເຮືອງ

ຫຼາຍໆທ່ານອາດຈະຄິດວ່າດອກດາວເຮືອງເປັນພຽງ ດອກໄມ້ທີ່ໃຫ້ຄວາມສວຍງາມ, ເອົາໄວ້ສຳລັບບູຊາ  ແລະປະດັບເອ້ຕ່າງໆແຕ່ທ່ານຮູ້ບໍ່ວ່າຄຸນປະໂຫຍດ ຂອງດອກດາວເຮືອງຍັງສາມາດນຳມາເຮັດເປັນ ຊາດື່ມ, ປຸງແຕ່ງອາຫານ ແລະ ເປັນຢາຮັກສາພະຍາດ ບາງຊະນິດໄດ້ອີກດ້ວຍຂັ້ນຕອນໃນການນຳດອກ ດາວເຮືອງມາຜະລິດເປັນຊາຊົງດື່ມ: ນຳດອກດາວເຮືອງມາລ້າງໃຫ້ສະອາດ, ນຳໄປຕາກແດດໃຫ້ແຫ້ງ, ນຳມາຂົ້ວ ຫຼື ອົບ ແຫ້ງເພື່ອສາມາດເກັບໄວ້ໄດ້ດົນ, ມ້ຽນໃສ່ຂວດແກ້ວຫຼືກະປຸກແລ້ວປິດຝາໃຫ້ແໜ້ນໆ.

* ວິທີການຊົງດື່ມ: ນຳດອກດາວເຮືອງແຫ້ງປະມານ 1-2 ດອກ ຫຼື ພໍຍຸມມືໃສ່ໃນຈອກນ້ຳແລ້ວເທນ້ຳຮ້ອນທີ່ກຽມພ້ອມໄວ້ສຳລັບຊົງຊາເທລົງໄປ, ປະໄວ້ປະມານ 15-20 ນາທີໃຫ້ຄຸນປະໂຫຍດຂອງດອກດາວເຮືອງລະລາຍອອກມາຈື່ງດື່ມ, ເຊິ່ງຄຸນປະໂຫຍດຕາມຕຳລາຢາ: ດອກດາວເຮືອງສາມາດບຳລຸງສາຍຕາໄດ້ດີ, ຟອກເລືອດ, ລະລາຍຂີ້ກະເທີ່, ຂັບລົມ, ແກ້ຮ້ອນໃນ, ເຕົ້ານົມອັກເສບ, ແກ້ອາການເຈັບຫົວ, ນອກຈາກນັ້ນກໍ່ຍັງແກ້ໄອແລະໄຂ້ຫວັດນຳອີກ. ພິເສດໄປກວ່ານັ້ນ ຍັງສາມາດນຳມາເປັນອາຫານໃນຄົວເຮືອນໄດ້ອີກ ໂດຍໃຊ້ດອກດາວເຮືອງທີ່ກຳລັງຈູມນຳມາລວກຈ້ຳແຈ່ວ, ດອກບານນຳມາຂົ້ວປະສົມກັບຊີ້ນສັດ ຫຼື່ ຈຸ່ມແປ້ງແລ້ວຈືນ ທ່ານກໍ່ຈະໄດ້ອາຫານຫວ່າງຈານເດັດທີ່ມີປະໂຫຍດຕໍ່ຮ່າງກາຍ ແລະ ແຊບໄປອີກແບບ.